Vážení sledující, opět se vrátíme zpět k jednomu HORORU z Essenu....

@Jarosla21101663
Jaroslav Benedik@Jarosla21101663
9 views Jul 07, 2026
Advertisement
1
Vážení sledující, opět se vrátíme zpět k jednomu HORORU z Essenu. Su v roli zástupce přednosty kliniky (v Německu se říká Vedoucí Oberarzt (zkratka Ltd. OA) a společně s šéfem mám v počítači program, kterým můžeme sledovat záznam z kamer na sále.🧵
2
Vše, kam je namířeno světlo se nahrává do 48h smyčky, ze které je možno pořídit film (pro výuku, případně z forenzních důvodů (i retrospektivně). Zvuk se samozřejmě nenahrává, takže nadávat může každý, jak chce 😊, na to máme jiné (živé) nosiče, co drby donesou šéfovi.
3
Na prvním sále operuje vždy profesor svého privátního pacienta, na druhém já běžnou operaci a na třetím sále zkušený starší chirurg, co si zakládá na tom, že je „nejrychlejší operatér“ a nechá se velmi rád a zištně obdivovat od sesterského personálu (takovej starší kocour).
4
Za sály je prosklená chodba, která vede do skladu s materiálem a přináší na sály denní světlo. Je relativní klid, sem tam někdo projde až do okamžiku, kdy i jeden instrumentář přezdívaný jako „lenochod“ začne pobíhat po této chodbě sem a tam s materiálem.
5
Je to relativně krátká epizoda (asi 15minut), kdy se vždy po otevření automatických dveří na tuto chodbu ozývají nekoordinované výkřiky, ale poté je opět klid. V pohodě dokončuju operaci a když se „lenochod“ přišourá na můj sál, zeptám se, co se dělo.
6
Odpoví mi, ale bylo trochu živo, když operatérovi vyskočila kanyla z aorty…. Ptám se cože??? Ale nedostávám odpověď, jen pokrčení ramenou. Dokončuju operaci a jdu k sobě do kanceláře psát protokol. Teprve poté se podívám na záznam z kamery 3. sálu a polije mě horkost.
7
Zapínám nahrávání této sekvence. Je zde vše v reálném čase (časomíra běží v rohu videa). Po krátké době „šermování“ rukou operatéra a asistenta (velmi ambiciózní Turek), vyskakuje tepenná kanyla mimotělního z aorty – proč? Protože nebyla fixovaná stehem (normálně to děláme 2x).
8
Proč se hádali už nikdo neví, důležité je, že poté, co krev místo do aorty tekla na zem, nastala doba extrémního chaosu, kdy „pravá nevěděla, co dělá levá“. Celý tento chaos trval dlouhých 14 minut při normální teplotě pacienta. Doba, kterou je pacient schopen přežít bez újmy při poruše prokrvení hlavy a normální teplotě je pouhých 5-7minut.
9
Pacient se po operaci nikdy neprobral k vědomí a zůstal v kómatu až do své smrti. Video bylo interním podkladem pro kárné řízení s chirurgem a znamenalo to pro něj konec operování.
10
V tomto případě se nám Chárona uplatit nepodařilo i přes maximální úsilí na JIP. Dnes se nebudu ptát, jestli se vám dnešní vlákno líbilo, ale přesto budu rád, že ho rozšíříte a děkuji, že mě zde na X sledujete.
Actions
What You Can Do
  • Download as PDF
  • Save to Notion
  • Export as Markdown
  • Visual Editor
  • LinkedIn & Instagram Carousel Maker
Create Free Account

Includes 7-day Premium trial

Advertisement