Asi je to klišé, ale je dobrý si uvědomit, jak úžasný věci máme v...

@JakubZofcak
Jakub Žofčák@JakubZofcak
7 views Aug 21, 2026 ~2 min read
Advertisement
1
Asi je to klišé, ale je dobrý si uvědomit, jak úžasný věci máme v roce 2026 každej v obýváku. A jakej byl život ještě dvě tři generace zpátky.

Velmi dobře to ilustruje tenhle krásnej web, na kterej jsem nedávno narazil, vypíchnu z toho věci, který mi přišly nejzajímavější.
1/

ordinaryabundance.com
2
Když přemejšlim, čeho bych se vzdal nejmíň, je to asi ústřední topení.

Ještě moje babička se narodila do světa, kde si lidi každou zimu kupovali uhlí, rvali ho po schodech do 3. patra a v každý obytný místnosti měli kamna, co máte na chatě. V hodně fancy bytovkách měli výtah na uhlí.

Panelákový sídliště s ústředním topením byly obrovskej skok vpřed.
2/
Media image
Media image
Media image
3
Mimochodem, tady doporučuju naprosto fantastickou galerii fotek žižkovskejch bytů těsně před asanací. Takhle lidi žili v době, kdy vyrůstala moje máma.
3/

…tuteofcontemporaryhistory.exposure.co/predvecer-asan…
Media image
Media image
4
S topením na uhlí souvisí samozřejmě tekoucí voda.

Jarní úklidy se nedělaly kvůli "vítání jara", ale protože se přestalo topit a celej byt byl černej od sazí.

Takže nanést do třetího patra vodu (vodovod v přízemí, pumpa na dvoře, případně nedejbože jeden kohout doma), ohřát na kamnech, všechno vydrhnout, vyklepat koberce, vymáchat záclony... pro mě naprosto nepředstavitelná dřina.
4/
Media image
Media image
5
Neuvěřitelnej vynález, kterej hodně opomíjíme, jsou fotografie. Moje babička mi ukazovala fotky jejích rodičů, ale myslím si, že ti už fotky svých rodičů neměli (určitě ne prarodičů).

Takže když umřela moje praprababička, nezůstala po ní jediná vizuální památka. Vaši předci, mazlíčci, rodný dům, děti, když byli malé, nejhezčí místo, které jste kdy navštívili – všechno předávané jen vzpomínkami a písemně.

Jo, jasně, byly portréty, ale jenom pro vrchních tisíc.
5/
Media image
6
Za prášky, kterejch máme plný šuplíky, by lidi před sto lety dali všechno, co maj. Antibiotika, analgetika, sprej do nosu, prášky na alergie...

Neumím si představit, co si před 100 lety lidi museli užít se zubama nebo menstruacema. Nemluvě o anestezii.
6/
Media image
Media image
7
Vždycky jsem přemýšlel nad tím, jestli tyhle diametrálně jiný životní podmínky znamenaly, že lidi před sto, dvěstě lety uvažovali jinak než my.

Pokecat můžeme jenom s (pra)prarodičema, ale rozuměli bychom si reálně s lidma z Rakouska-Uherska? Strašně by mi to zajímalo.
7/
Media image
8
Zbylý zázraky si dočtěte na tý stránce v prvním tweetu.

Ale ať nejsem teda jenom přehnaně optimistickej – zatímco materiálně se má i sociálně slabá rodina dneska nepředstavitelně líp než dvě generace zpátky, předci by nám nezáviděli naše duševní zdraví.

Můžeme se bavit o tom, jestli jsou ty příčiny objektivní nebo subjektivní, ale není pochyb o tom, že lidi jsou dneska víc a víc nešťastný. Ale pořád bych teda s předkama neměnil.
8/
Media image
9
Jinak jestli vás baví tenhle žánr "normálních věcí, který jsou vlastně absolutně kulervoucí", tak jsem napsal článek o záchodech a o supermarketech ⬇️⬇️

Žofčák out.
9/

wired.cz/clanky/zachodo…

wired.cz/clanky/tesco-j…
10
A tady máte všechny moje thready v jednom dlouhým vlákně ⬇

@JakubZofcak
Jakub Žofčák@JakubZofcak
Hele, těch ekonomickejch vláken už mám dost na to, abych udělal souhrnnej thread threadů, co vy na to? 🧵^2

Budu sem průběžně dodávat nový.

1. Hazard 🎰

hrací automaty, pravděpodobnost a emigrant, co vyhrál 14krát loterii

⬇⬇⬇
x.com/JakubZofcak/st…
Actions
What You Can Do
  • Export as PDF or Markdown
  • Batch Export to Notion
  • Bookmark & Highlight
  • LinkedIn & Instagram Carousel Maker
Create Free Account