Hi,👋 we have updated the app and fixed multiple bugs. We are lacking funds, request to free user not to use Adblock. Ads are non intrusive. 😊

@GrazianiYeshua: KSIĘGA MORMONA - CO Z NIĄ JEST...

@GrazianiYeshua
6 views Jun 21, 2026
Advertisement
1
KSIĘGA MORMONA - CO Z NIĄ JEST NIE TAK?

Jakiś czas temu podjąłem się zadania - przeczytać Księgę Mormona i zrozumieć czym zachwycają się wierni Kościoła Jezusa Chrystusa Świętych w Dniach Ostatnich (potocznie zwani mormonami). Co mi się rzuciło w oczy? Zapraszam na wątek.
Media image
2
Na początku kilka słów wyjaśnienia dla niewtajemniczonych. Księga Mormona to książka wydana w 1830 roku przez Józefa Smitha. Według autora jej treść została zapisana na złotych płytach przez starożytnych mieszkańców Ameryki, którzy przybyli tam z Jerozolimy ok. 600 r. p.n.e.
Media image
3
Płyty miały zostać zakopane pod ziemią w V wieku n. e. W latach 20. XIX wieku Józefowi Smithowi miał ukazać się anioł i wskazać miejsce zakopania płyt. Następnie Smith miał je przetłumaczyć na angielski, gdyż dane płyty miały być zapisane w tzw. reformowanym egipskim.
Media image
4
Płyty miały zawierać historię starożytnych Żydów mieszkających w Ameryce, ich relacji z Bogiem oraz ich spotkań ze zmartwychwstałym Jezusem. Sama Ksiega Mormona jest nazywana "Jeszcze jednym świadectwem o Jezusie Chrystusie"
Media image
5
Nie będę skupiał się na koniach, stali ani innych często przywoływanych anachronizmach. Chcę zwrócić uwagę na coś innego: sam tekst Księgi Mormona wygląda tak, jakby został napisany przez człowieka znającego już Nowy Testament, protestanckie spory religijne i misję Józefa Smitha
Media image
6
Księga Mormona twierdzi, że opisuje wydarzenia rozpoczynające się około 600 r. p.n.e. Tymczasem jej bohaterowie sprawiają wrażenie, jakby znali już chrześcijaństwo. Zapowiadajac przyjście zbawiciela nie mówią o "mesjaszu", a mówią wprost: Jezus Chrystus.
Np. 2 Nefi 25, 19.
Media image
7
Bardzo dokładnie zostaje zapowiedziany także chrzest Jezusa oraz dostajemy opis praktykowanie chrztu w imię Jezusa przez Nefitów (starożytnych żydowskich Amerykanów) w VI wieku p.n.e.(!).

1 Nefi 10, 7-9
1 Nefi 11, 27
2 Nefi 31, 11-1
Mosjasz 18, 13-14
Media image
Media image
Media image
8
Ten problem przewija się przez kolejne kilkaset stron tego dzieła. Przywódcy Nefitów namawiają do wiary w Jezusa Chrystusa przed jego narodzeniem. Ciekawe jest też, że mają wiedzę na temat matki Jezusa oraz miejsca jego narodzin.
Alma 7, 10
Helaman 14, 15-17
Media image
Media image
9
Kolejna rzecz: Księga Mormona nieustannie uzasadnia własne istnienie.
Prorocy nie tylko opisują swoją historię. Wciąż mówią o przyszłym tłumaczu, przyszłym odkryciu księgi i konieczności uwierzenia w nią.

Mormon 8, 14-16
Moroni 10, 3-5
Media image
Media image
10
Momentami odnosiłem wrażenie, że głównym bohaterem Księgi Mormona nie są Nefici, lecz sama Księga Mormona i jej przyszłe wydanie przez Józefa Smitha. On sam z resztą jest zapowiedziany w Księdze Mormona co najmniej dwukrotnie.

2 Nefi 3, 14-15
2 Nefi 27, 6-7
Media image
Media image
11
Przez całą książkę przewija się też uwielbienie Ameryki. Przedstawiana jest ona jako nowa Ziemią Obiecana oraz miejsce, gdzie ma powstać Nowe Jeruzalem. Ameryka przestaje być tylko miejscem akcji, a staje się elementem teologii.
1 Nefi 13, 12-14
Eter 2, 10
Eter 13, 3-6
Media image
Media image
Media image
12
Po przeczytaniu całej Księgi Mormona nie odniosłem wrażenia, że czytam tekst napisany przez Żydów żyjących 600 lat przed Chrystusem.
Znacznie częściej miałem wrażenie, że czytam światopogląd XIX-wiecznego Amerykanina przebrany za starożytną kronikę.
Actions
Visual Editor Carousel Maker NEW
Update Thread
What You Can Do
  • Download as PDF
  • Save to Notion
  • Export as Markdown
  • Visual Editor
  • LinkedIn & Instagram Carousel Maker
Create Free Account

Includes 7-day Premium trial

Advertisement