Hi,👋 we have updated the app and fixed multiple bugs. We are lacking funds, request to free user not to use Adblock. Ads are non intrusive. 😊

@Jarosla21101663: Vážení sledující, vracím se k ...

@Jarosla21101663
13 views Aug 12, 2025
1
Vážení sledující, vracím se k vám po dovolené s historkou starou skoro 10 roků. Vlastně spustila lavinu, která mě nakonec donesla až zpátky do Prahy s operací, kterou nabízí v ČR pouze naše klinika a proslavila mě po celém Německu a částečně i Evropě 🧵. Takže dnes ten úplný začátek -1.
2
To, že se zabývám rekonstrukcemi nemocných (opravitelných) chlopní sem už psal a i to, že nejsložitější na opravu je aortální chlopeň (hned za srdcem do té největší trubky-aorty). Když byla ztluštělá, tak jsem ji „oholil-oškrabal“ a zase se hýbala. Trochu jsem cípy přiblížil k sobě a mladý pacient odešel domů s funkční, opravenou vlastní chlopní místo mechanické.
3
S jídlem roste chuť, tak sem se pustil i do toho, co mi třeba mitrální chlopeň (mezi levou předsíní a levou komorou) dovolila – odstraňování vápna (kalcifikace) hrudek, hroud. Ale ouvej. Operoval jsem 30letého hocha a opravil jsem mu jeho dvoucípou aortální chlopeň (častá anomálie u mladých pacientů) a odstranil vápno z obou cípů (hrudky 3x3mm).
4
Na konci operace, kdy vše bylo již dávno zkontrolováno a OK, z ničeho nic hlásí anestesiolog, že se mu něco na chlopni nezdá – a ono ano – v jednom cípu byla díra asi 2 mm. Takže opět zpět, zastavit srdce, otevřít aortu a „záplatovat“ otvor kouskem odebraného osrdečníku.
5
Pacient odešel domů s dobrou chlopní, ale za 3 měsíce se vrátil s obdobnou dírou v druhém cípu, kde byla ta druhá hrudka. Tahle díra byla 2x větší, měla čas se zvětšovat a pacient byl přivezen ve zhoršeném stavu. Operovali jsme ho hned a dostal mechanickou chlopeň.
6
Jak jsem psal, chirurg by neměl udělat stejnou chybu podruhé. Proto jsem již žádnou aortální chlopeň neodvápňoval, ale pro tyto pacienty jsem neměl jinou alternativu než mechanickou chlopeň s léky na ředění krve, což nikdo nechce – riziko smrtelného krvácení do mozku při úrazu hlavy třeba při sportu.
7
V té době jsem se připravoval, že se naučím Rossovu operaci, ale vnitřně jsem s touto operací měl problém (mám dodnes). Při této operaci se použije pacientova zdravá chlopeň, která je vedle v nízkotlakém systému v plícnici (trubice, co vede odkysličenou krev do plic a začíná jako ta aortální podobnou chlopní). Místo chybějící této chlopně se musí použít chlopeň z dárce. Takže z jedné operované chlopně jsou rázem dvě!
8
Tehdy v listopadu 2015 jsem poprvé slyšel název Ozakiho operace. Pokračování příště 😊. Pokud se vám dnešní vlákno líbilo, budu rád, že ho rozšíříte a děkuji, že mě zde na X sledujete.
Actions
Visual Editor Carousel Maker NEW
Update Thread
What You Can Do
  • Download as PDF
  • Save to Notion
  • Export as Markdown
  • Visual Editor
  • LinkedIn & Instagram Carousel Maker
Create Free Account

Includes 7-day Premium trial