@Chmee2: Dneska si povíme, jak jedno (m...
@Chmee2
16 views
Jun 30, 2026
Advertisement
1
Dneska si povíme, jak jedno (moje...) čurání posunulo vědu zas o malý kousek kupředu.
Aneb v tomhle vlákně vás vezmu na bahenní sopky do Ázerbájdžánu a ukážu vám něco, co všichni doposud "přehlíželi".
Může vyrazit? 🧵
Aneb v tomhle vlákně vás vezmu na bahenní sopky do Ázerbájdžánu a ukážu vám něco, co všichni doposud "přehlíželi".
Může vyrazit? 🧵
2
Ti z vás, co mě sledují už nějaký ten pátek ví, že mě strašně moc baví zkoumat povrch Marsu.
Konkrétně pár kilometrů široké a nižší stovky metrů vysoké kopečky, které na jeho tváři můžete spatřit.
A to tak moc, že si toho všímají i na webu NASA 😆
science.nasa.gov/earth/earth-ob…
Konkrétně pár kilometrů široké a nižší stovky metrů vysoké kopečky, které na jeho tváři můžete spatřit.
A to tak moc, že si toho všímají i na webu NASA 😆
science.nasa.gov/earth/earth-ob…
5
V podstatě se uchylujeme k tomu, že když to nedokážeme na první dobrou poznat, snažíme se ukázat, že to, co na povrchu Marsu vidíme a co nevíme, že je, že to je podobné něčemu, co známe na Zemi a u čeho víme, jak to vzniklo...
V podstatě tak říkáme...
V podstatě tak říkáme...
7
A jestli pak víte, kde na světě se dají najít ty největší, nejkrásnější a nejzajímavější bahenní sopky?
Ale bacha, je to docela těžký uhádnout...
Ale bacha, je to docela těžký uhádnout...
8
Občas se mi tak stane, že se do téhle postsovětské země podívám...
A co vám budu povídat, není to tam úplně snadné...
Opulentní večere pro utužení družby s hořícím jídlem a nekonečnými přípitky (těžko se mi tam vysvětluji, že tvrdej nepiju), střevní potíže, HORKO, vítr...
A co vám budu povídat, není to tam úplně snadné...
Opulentní večere pro utužení družby s hořícím jídlem a nekonečnými přípitky (těžko se mi tam vysvětluji, že tvrdej nepiju), střevní potíže, HORKO, vítr...
14
Jenže ten týden letní školy, na které jsem v roce 2019 byl jako student, utekl jako voda a já jsem musel téhle krasavici zamávat a zamířit zpět domů.
Ale když jsem nasedal do letadla, tušil jsem, že to není naposledy, co se naše životní cesty střetly...
Ale když jsem nasedal do letadla, tušil jsem, že to není naposledy, co se naše životní cesty střetly...
17
No dobře, my to věděli od našich ázerbajdžánských kolegů už v předstihu, pač ono dá krapet práci bahenní erupci přehlédnout...
(a ne, tohle není záběr na ukrajinský útok na ruskou ropnou rafinérii... tohle je erupce bahenní sopky Lokbatan)
youtube.com/watch?v=0xCPXg…
(a ne, tohle není záběr na ukrajinský útok na ruskou ropnou rafinérii... tohle je erupce bahenní sopky Lokbatan)
youtube.com/watch?v=0xCPXg…
27
Tady si musíme vysvětlit jednu důležitou věc.
Až do toho odpoledne si svět myslel, že ten nažloutlý bahenní proud na Lokbatanu vznikl výsledkem extrémní erupce, během které se na povrch dostalo abnormální množství bahna.
A tedy, že je ten proud velice starý a neaktivní...
Až do toho odpoledne si svět myslel, že ten nažloutlý bahenní proud na Lokbatanu vznikl výsledkem extrémní erupce, během které se na povrch dostalo abnormální množství bahna.
A tedy, že je ten proud velice starý a neaktivní...
30
Mimochodem takto napsaný to vypadá jako sranda... ale instalace byla krapet dobrodružnější... na pláně na západ od Baku totiž dorazila větrná smršť...
33
Jen co jsem se vrátil zpátky do Prahy k počítači, hned jsem šel zase žhavit Google Earth...
Zajímalo mě totiž, jestli tu novou erupci nestihl už zachytit satelit... a jestli by tak nebylo možné spatřit, jestli se země fakt pohnula...
Zajímalo mě totiž, jestli tu novou erupci nestihl už zachytit satelit... a jestli by tak nebylo možné spatřit, jestli se země fakt pohnula...
34
A tehdy mě napadlo, že by šlo udělat vlastně něco ještě o fous lepšího...
Google Earth totiž umí procházet historické satelitní fotografie a na nich spatřit, jak se konkrétní místo během ca desítky let změnilo.
A tady je výsledek toho nápadu...
Jednoduchý GIF...
Google Earth totiž umí procházet historické satelitní fotografie a na nich spatřit, jak se konkrétní místo během ca desítky let změnilo.
A tady je výsledek toho nápadu...
Jednoduchý GIF...
35
GIF, který ukazuje fascinující geovědní obrázek.
Ukazuje totiž druh pohybu, který do té doby nikdo u bahenních sopek nepozoroval a nepopsal.
Obrázek, ve kterém se bahenní proud chová ve své podstatě dost podobně jako ledovec.
Ukazuje totiž druh pohybu, který do té doby nikdo u bahenních sopek nepozoroval a nepopsal.
Obrázek, ve kterém se bahenní proud chová ve své podstatě dost podobně jako ledovec.
36
V roce 2022 jsme totiž objevili, že se skutečně pohybuje celý, více jak 1,5 km dlouhý, bahenní proud vycházející z Lokbatanu.
Neteče přitom krajinou tak, jak jsme u bahna zvyklý.
Místo toho se pomalu sune. Pár desítek centimetrů za rok.
Neteče přitom krajinou tak, jak jsme u bahna zvyklý.
Místo toho se pomalu sune. Pár desítek centimetrů za rok.
38
Stačí, aby v blízkosti kráteru vyteklo na povrch pár stovek až tisíců metrů krychlových bahna.
Ty zatíží bahenní proud v jeho horní části, na což proud odpoví deformací...
Podobně jako se zdeformuje želé, když na něj zatlačíte lžičkou.
Ty zatíží bahenní proud v jeho horní části, na což proud odpoví deformací...
Podobně jako se zdeformuje želé, když na něj zatlačíte lžičkou.
40
@GeoMikesh Postupně nám pod rukama začal krystalizovat krásný geovědní příběh...
Příběh, který nám před nedávnem vyšel v jednom z nejprestižnějších geovědních časopisů světa ;)
pubs.geoscienceworld.org/gsa/geology/ar…
Příběh, který nám před nedávnem vyšel v jednom z nejprestižnějších geovědních časopisů světa ;)
pubs.geoscienceworld.org/gsa/geology/ar…
41
@GeoMikesh Příběh, který ukazuje, že tomu, co se děje v krajině kolem nás, ne vždy stále rozumíme... a to přes to, že se na tu danou věc díváme už několik století.
42
@GeoMikesh Mimochodem jakmile jsme si uvědomili, že tohle Lokbatan umí, napadlo mě, jestli musí být tahle bahenní krasavice v tomhle unikátní.
Dal jsem se tak do kupy s postdoktoradnkou Caroline Fenske a společně jsme začali systematicky prohlížet ostatní bahenní sopky.
A víte co?
Dal jsem se tak do kupy s postdoktoradnkou Caroline Fenske a společně jsme začali systematicky prohlížet ostatní bahenní sopky.
A víte co?
43
@GeoMikesh Lokbatan není sám...
44
@GeoMikesh K našemu překvapení je tenhle proces docela častý...
45
@GeoMikesh Dlouhodobě přehlížený... ale častý...
A co mi hlava nebere, je tohle.
Koukněte na ten gif níže...
A co mi hlava nebere, je tohle.
Koukněte na ten gif níže...
46
@GeoMikesh Tam si na tom pohyblivém bahenním proudě někdo dokonce postavil barák...
A ten barák mu prostě o pár metrů ujel...
A nikomu to tam nestálo za to, aby to prozkoumal, popsal a pro vědecký svět objevil...
Až nám :D esurf.copernicus.org/articles/14/43…
A ten barák mu prostě o pár metrů ujel...
A nikomu to tam nestálo za to, aby to prozkoumal, popsal a pro vědecký svět objevil...
Až nám :D esurf.copernicus.org/articles/14/43…
47
@GeoMikesh Náš výzkum tak ukazuje, že ázerbajdžánské bahenní sopky umí být pro své okolí nebezpečné.
A to přes to, že k erupci nového bahna dochází pár kilometrů daleko...
Pokud byste chtěli o tomto výzkum vědět více, máte dvě možnosti.
A to přes to, že k erupci nového bahna dochází pár kilometrů daleko...
Pokud byste chtěli o tomto výzkum vědět více, máte dvě možnosti.
48
@GeoMikesh Buď klikněte na můj text, co včera vyšel na webu @Vesmir1871 a který teď bude nějakou dobu dostupný i pokud nemáte předplatné...
vesmir.cz/cz/casopis/on-…
vesmir.cz/cz/casopis/on-…
49
@GeoMikesh @Vesmir1871 A nebo si pusťte video, které jsem pro vás připravil u sebe na Youtube (btw. budu moc rád, když si ten kanál přidáte mezi sledované!!!)
youtube.com/watch?v=_b2njU…
youtube.com/watch?v=_b2njU…
50
@GeoMikesh @Vesmir1871 A kdybyste se chtěli o tajích geověd dozvědět víc, sáhněte po mé knize Geostorky.
Čeká tam na vás přes 20 příběhů, ze kterých vám spadne brada ;)
The END
knihydobrovsky.cz/kniha/geostork…
Čeká tam na vás přes 20 příběhů, ze kterých vám spadne brada ;)
The END
knihydobrovsky.cz/kniha/geostork…