@PavelNovotnak: Behind the scenes: STRÝČEK JED...
@PavelNovotnak
7 views
Jul 01, 2026
Advertisement
7
Jako dítě, co chtělo před lidi a bratr svého slavného bratra stihl před válkou proběhnout 14 filmů. Ochota vzít jakýkoli štěk, touha po velkém jevišti a filmové kameře. Jedna z milionu jeho mladistvých čurd v agitce Vzbouření na vsi z roku 1949. 7/22
15
Celá sedmdesátá léta, kdy jako první proháněl po Praze Mercedes 300D pokračovaly jeho nálety na kohokoli v branži, kdo mu mohl pomoci do filmu.
Bral cokoli, kde nemusel chrochtat.
To jeho auto se stalo legendou. Odehrál s ním pěknou etudku v "Merkurovi". 15/n
Bral cokoli, kde nemusel chrochtat.
To jeho auto se stalo legendou. Odehrál s ním pěknou etudku v "Merkurovi". 15/n
17
Smím se zeptat, NO A CO? Podle mého nikdo, kdo nad tím ohrnuje noc, nemá právo to odsuzovat. Vysíraly vás někdy ve volnu pazdráti? Pracujete s pazdráty? Víte, moje paní je učitelka v MŠ. Jedlička nedělal nic jiného, než že bavil děti. A výtečně. 17/n
18
Nikdo nedělá nonstop, proč by měl on? Opruzovaly ho všude, no tak je posílal po třiceti letech do prdele, to je v pořádku, mají si je rodiče usměrnit, ať neotravují cizí lidi na ulici.
Fajn. Tak jen přímluva, zkuste se nad tím zamyslet. Musel nenávidět děti. Přirozeně. 18/n
Fajn. Tak jen přímluva, zkuste se nad tím zamyslet. Musel nenávidět děti. Přirozeně. 18/n
19
Osobně jsem jej poznal, dobře se znali s otcem. Ten potvrzoval vše, co na něm vadilo v branži při spolupráci ostatním: Jedlička byl hlučný, své zvuky, jak odmítal bavit děti mimo plac, neustále dělal v soukromí dospělým a furt si chtěl buď v něčem zahrát povídat o prcání. 19/n
23
Jedlička ale jenom v Praze ke svému záběru zanechal stopu v pěti divadlech, včetně ND a Vinohrad. Nebýt toho mindráku, že má být doceněn jako velký činoherec, prožil umělecký život narvaný zasloužilým potleskem. Chybí tady jeho slavné cameo ve Smytzekově Proč? 23/n
24
Při koncentraci a rešerši jsem si uvědomil, že nevím o ničem zlém, co by Jedlička kdy provedl, nebo proč bych jím měl opovrhovat. Sere mě, že je vnímán jen jako ten, co nenáviděl děti, případně jak tak blbě zemřel na tenise. Je pravda, že to bylo při tom zakokrhání – to není legenda, tak to prostě bylo.
On při hře, například při servisu, vysíral kamarády z AMFORY (i svou stálou partu v oddíle) kukáním, a to jak při svém podání, tak při jejich. To byla taková jeho specialita.
Zůstal bezdětný a jeho neuvěřitelně snášenlivá žena, baletka Mirka Janoušková (která mu tolerovala milenky, zásadně se s ním neukazovala a starala se o pudly a dítě z prvního manželství), nakonec po jeho smrti přece jen trochu upustila páru frustrace. Potvrdila, že je fakt, že ty děti, co si bral na kšefty jako kompars (zadarmo a chytře zotročoval třeba Bambini di Praga), na jevišti štípal a strkal.
Je pravda, že ho děti mimo domov sraly a na jevišti od nich vyžadoval přísnou profesionalitu, i když vystupovaly zadarmo. Plně mu to schvaluji – mohly být rády, že je něco naučil do života i pro plac a že je nezneužíval, no ne? (S Kulínským se, myslím, nepotkali – jakože Jedlička s ním).
Zůstalo tu po něm opravdu hodně práce. Za kulisami ji ovládal mistrovsky svým hlasem a před nimi jako dětský komik, což se také připomíná méně než to nepodstatné.
Vím, asi jsem některé nepotěšil tím, že jsem se ho zastal.
Je mi líto, že jsem pro vás neměl ničemnější zprávy. Osobně jsem se s ním jako dítě setkal díky otci několikrát a neštípal mě, ani mě neposílal do prdele.
Ovšem já ho taky neotravoval. :-)
Díky za přečtení.
Antonín Jedlička
18. 2. 1923 - 28. 8. 1993
On při hře, například při servisu, vysíral kamarády z AMFORY (i svou stálou partu v oddíle) kukáním, a to jak při svém podání, tak při jejich. To byla taková jeho specialita.
Zůstal bezdětný a jeho neuvěřitelně snášenlivá žena, baletka Mirka Janoušková (která mu tolerovala milenky, zásadně se s ním neukazovala a starala se o pudly a dítě z prvního manželství), nakonec po jeho smrti přece jen trochu upustila páru frustrace. Potvrdila, že je fakt, že ty děti, co si bral na kšefty jako kompars (zadarmo a chytře zotročoval třeba Bambini di Praga), na jevišti štípal a strkal.
Je pravda, že ho děti mimo domov sraly a na jevišti od nich vyžadoval přísnou profesionalitu, i když vystupovaly zadarmo. Plně mu to schvaluji – mohly být rády, že je něco naučil do života i pro plac a že je nezneužíval, no ne? (S Kulínským se, myslím, nepotkali – jakože Jedlička s ním).
Zůstalo tu po něm opravdu hodně práce. Za kulisami ji ovládal mistrovsky svým hlasem a před nimi jako dětský komik, což se také připomíná méně než to nepodstatné.
Vím, asi jsem některé nepotěšil tím, že jsem se ho zastal.
Je mi líto, že jsem pro vás neměl ničemnější zprávy. Osobně jsem se s ním jako dítě setkal díky otci několikrát a neštípal mě, ani mě neposílal do prdele.
Ovšem já ho taky neotravoval. :-)
Díky za přečtení.
Antonín Jedlička
18. 2. 1923 - 28. 8. 1993