@e507: Getiri (ve götürü:) fonksiyonu...
@e507
16 views
May 27, 2026
Advertisement
3
Bakacak yerim yok. Gelecek kurban bayramında beğendiğim o kuzu büyüyünce alacağım; kilosu 30 TL'den anlaştık= #FORWARD, vadeli işlem
Kuzu hastalanabilir, riske etmek istemedim. Bayramda herhangi bir koyun alacağım. 32 TL/kg dedi, ok'ledim = #FUTURE, forward'ın standart versiyonu
Kuzu hastalanabilir, riske etmek istemedim. Bayramda herhangi bir koyun alacağım. 32 TL/kg dedi, ok'ledim = #FUTURE, forward'ın standart versiyonu
4
Kuzu ya iyi beslenmezse? "Bayramda 35 kilodan az çekerse az öderim" dedim, tamam dedi = #FLOOR (taban)
Pazarcı da "ya çok çekerse? 45 kilodan fazla olursa fiyatım artar!" dedi, olur dedim = #CAP (tavan)
Her iki karşılıklı şarta aynı anda tamam dedik, el sıkıştık= #COLLAR (yaka)
Pazarcı da "ya çok çekerse? 45 kilodan fazla olursa fiyatım artar!" dedi, olur dedim = #CAP (tavan)
Her iki karşılıklı şarta aynı anda tamam dedik, el sıkıştık= #COLLAR (yaka)
5
Elimde bir oğlak var; nereden yahu? diye sormayın. Küçük kızım ise daha sevimli bir kuzu istedi. Pazarcıya; "kuzuyu şimdilik ver oğlağı al!" dedim. Bayramda ikisini karşılıklı iade edeceğiz. Ağırlığı fazla çekecek olan için kilo başı 29 TL'den anlaştık = #SWAP, takas sözleşmesi
6
Gelecek bayramda kurban kesmek istiyorum ama ya arada Budist ve vejetaryen olursam? Pazarcıyla 34 TL'den bir koyun satın almam üzerine anlaştık ama istersem alımdan vazgeçebilirim. Onun ise feragat hakkı yok = #OPSİYON, hâk alım sözleşmesi
7
Evde bir kınalı kuzum var. Kızım tatilden dönünce bu sefer oğlak isteyebilir. Pazarcıya "Bir süreliğine kuzuyla oğlağı takaslayabilirim ama garanti de vermeyeceğim, vazgeçebilirim!" dedim. Sağolsun, "oehhaa!!" demedi, "tamam" dedi = #SWAPTION (swap+option) takaslama hâkkını alım
8
Gelecek bayramdan önce pazarcı iflas ederse veya parayı alıp kaçarsa ne olacak? En azından bir koyunu garantiye almam şart. Pazarcıyı tanıyan köylüsü bir diğer pazarcıya 150 TL daha verdim. Benim satıcı batarsa kendi koyununu bedelsiz verecek = #CDS, kredi temerrüt takası